X
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+


//OHJE// Vadelmalajikkeet ja viljely: avomaa

Järvenkylän asiakkailleen tarjoamat vadelman avomaalle sopivat lajikkeet tulevat Peuraniemen Taimitarhalta. Ne ovat viljelijätaimia (1-versoinen, 20-30 cm korkea) 9x9 cm ruukussa ja Ruokaviraston tarkastamia. Taimia valmistuu toimitukseen eri aikoina, joten tilaus on hyvä tehdä riittävän ajoissa, etenkin mikäli haluaa taimensa tiettynä aikana. Taimet toimitetaan suoraan taimistolta asiakkaalle taimiston käyttämän kuljetusliikkeen välityksellä asiakkaan toivomana ajankohtana, jolloin pakkaus- ja toimituskulut lisätään.

Uusi vadelmakasvusto on hyvä perustaa aina mahdollisimman kauas vanhasta kasvustosta ja paikoista, joissa kasvaa vadelmaa luonnonvaraisena. Tällä pyritään välttämään tautien ja tuholaisten siirtyminen uuteen kasvustoon. Nelihenkiselle perheelle riittää 10 taimea, tästä saadaan kesässä satoa 10-20 litraa. Vadelman satokausi on pitkä alkaen heinäkuun loppupuolelta jatkuen pitkälle elokuuhun.  Satotaso on runsaimmillaan noin kolme vuotta istutuksesta ja vadelma voi antaa satoa jopa 10-15 vuotta.

Vadelmalle sopivin kasvupaikka on aurinkoinen ja lämmin ja paras maaperä on multava tai kevyt kivennäismaa, jossa vesi ei jää seisomaan juuristolle. Katteena voidaan käyttää esim. kuorikatetta, se hidastaa rikkakasvien kasvua ja suojaa maata kuivumiselta.

Sopiva taimiväli on lajikkeen koosta riippuen 40-60 cm ja riviväliksi suosittelemme 2-3 m tuentatavasta riippuen. 

Lannoitteeksi vadelmalle voi käyttää marja- ja hedelmälannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan. Vadelma kasvualusta tulee peruslannoittaa ja -kalkita ennen taimien istuttamista.

Keväällä ennen kasvuun lähtöä leikataan pois edellisen vuoden satoversot, koska ne eivät lähde enää kasvuun. Samalla voi poistaa kuolleet ja vioittuneet versot sekä rivistä karanneet versot maata myöten. Korkeita versoja voi lyhentää ylimmän tukilangan yläpuolelta, tämä helpottaa vadelman poimintaa.


Maurin Makea

Menestymisvyöhykkeet I-V

Maurin Makea on puutarhavadelman ja luonnonvadelman risteymä, jonka kasvutapa on pensastava, joten se ei juurikaan tarvitse tukemista. Se on noin 1 metrin korkuinen. Suositeltava versomäärä on 10 kpl/m.

Sen marjat ovat keskikokoisia-suuria, 2-3,2 g painavia ja irtoavat helposti kannasta, maku on makea ja muistuttaa luonnonvadelmaa. Soveltuu pakastukseen ja tuorekäyttöön.

Keväisin, kun versot ovat 50-70 cm korkeita, niiden kärjistä leikataan 2-3 cm pois. Tämä saa aikaan pensaan haaroittumisen, jolloin pensas jää matalaksi ja tuuheaksi.

Ottawa

Menestymisvyöhykkeet I-V (VI)

Ottawa on aikainen, tanakkakasvuinen ja runsassatoinen ja lajike, joka soveltuu tuorekäyttöön ja pakastukseen. Maku on happaman imelä ja heikosti aromaattinen. Marjan koko on 2,1-2,9 g ja väriltään ne ovat kirkkaanpunaisia.

Ottawa kasvaa korkeaksi ja vaatii tuennan. Lajike versoo vain niukasti. Se kestää melko hyvin versotautia, mutta on hiukan altis harmaahomeelle ja härmälle.

Stiora

Menestymisvyöhykkeet I-IV (V)

Stiora on norjalainen uudehko lajike, joka on satoisa ja jonka marjat ovat tummia, kiinteitä ja suuria, keskimäärin 4,5 g painavia.

Se kasvaa n. 150-200 m korkeaksi ja vaatii tuentaa. 

Maku on mieto ja makea.

Muskoka

Menestymisvyöhykkeet I-V

Muskoka on alun perin kanadalainen jaloste, joka on rentoversoinen ja siksi tarvitsee tuennan. Se on aikainen ja tekee paljon versoja. Siitä tulee 150-200 cm korkea ja 100-150 cm leveä.

Marjat ovat tummia, pyöreitä ja aromikkaita, sato on runsas. Marja irtoaa kannasta helposti ja  soveltuu pakastusmarjaksi.

Lajike on herkkä versotaudille.


Tekstin tai sen osan kopioiminen ilman Jarvenkyla Oy:n lupaa kielletty.