X
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+


//OHJE// Pensasmustikan pölytys


Miksi minun kannattaa käyttää kimalaisia pensasmustikan pölytykseen?

Kimalaiset ovat tehokkaita mustikan pölyttäjiä, tuloksena on suuremmat, tasaisesti kypsyneet marjat ja isompi sato.

Pensasmustikat ovat itsepölytteisiä, mutta ilman kimalaisten tuottamaa ristipölytystä suurin osa marjoista jää pieneksi, kypsyvät hitaasti, ja saattavat pudota pensaasta ennen kypsymistä ja iso osa marjoista jää myyntikelvottomaksi.

Mustikan kukka on kellomainen ja kääntyy alaspäin. Kun kimalainen kerää siitepölyä, se pitää kukasta molemmilla jaloillaan sekä leuoillaan kiinni ja värisyttää. Kimalainen myös pitää kiinni kukasta suun avulla ja tekee niin että kukka alkaa tärisemään heidän siipilihaksiaan avulla (siivet pysyvät sisällä). Tätä kutsutaan sirinäpölytykseksi ja se on tehokkain tapa mustikan kukan pölytykseen.

 

Kuinka monta pesää tarvitsen?

Avomaalla on hyvä käyttää 3-4 pesää/hehtaari. Muovitunneleissa on hyvä käyttää 5-6 pesää/hehtaari pesämallista riippuen.

Eri mustikkalajien välillä on suuria eroja siinä, miten paljon kimalaisia tarvitaan pölytyksen onnistumiseksi. Tästä syystä mustikkamaiden optimaalista kimalaispesien määrää on kokeiltava käytännössä. Jokainen pölyttäjä lisää on kuitenkin tae paremmasta sadosta.

Milloin kimalaiset on hyvä tuoda mustikkaviljelmälle?

Silloin, kun 1-5% taimista kukkii.

 

Onko mahdollista nähdä, jos mustikankukassa on käynyt kimalainen?

Pari tuntia pölytykseen jälkeen on mahdollista nähdä pieni värimuutos kukan reunoissa.