X
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+


//OHJE// Omenan pölytys

Omena on ristipölyttyvä kasvi, se tarvitsee toisesta saman lajin kasviyksilöstä tai jopa eri lajikkeesta  siitepölyä tuottaakseen hyvän sadon ja hyviä omenoita. Kimalaiset ovat ominaisuuksiensa ansiosta parhaita ristipölyttäjiä. Omenat kukkivat aikaisin keväällä, jolloin lämpötila on vielä viileämpi. Kimalaiset lentävät myös viileällä ilmalla paremmin kuin muut pölyttäjät. Kimalaisten käyttö omenoiden pölyttäjinä lisää omenoiden siemenmäärää, joka tarkoittaa parempaa laatua ja suurempaa satoa.

 

Kuinka monta pesää tarvitsen?

Suositus on 3-4 pesää/hehtaari, riippuen tietysti pesämallista.

 

Miten pesä kannattaa sijoittaa omenatarhassa?

 

·         Pesä kannattaa sijoittaa tasaiselle alustalle, esimerkiksi lavan päälle. Luonnossa kimalaiset elävät maassa, eikä niiden pesää tarvitse sijoittaa korkealle. Laita kivi tai tiili kannen päälle, niin että tuuli ei nosta sitä pois.

·         Jos alueella/ omenatarhassa on paljon muurahaisia, pesä kannattaa sijoittaa hieman maanpintaa korkeimmalle. Pesän alle voi tehdä esimerkiksi telineen jonka jalkojen ympärille laitetaan liima-ansat jotta muurahaiset eivät pääse kiipeämään kimalaispesään.

·         Jos omenatarhassa liikkuu paljon supikoiria (Nyctereutes procyonoides) kannattaa pesät sijoittaa telineen päälle. Toinen vaihtoehto on laittaa aita tai häkki pesän ympärille.

·         Muista että pesä vahingoittuu vakavasti, jos se joutuu ylösalaisin.

·         Kun olet siirtänyt pesän paikasta toiseen, sinun tulee aina antaa kimalaisten rauhoittua puoli tuntia ennen kuin avaat lentoaukot.

·         Laita pesät pölytyspuiden lähelle.

·         Sijoita pesä niin, että se saa omenapuista varjoa. Jos pesä on suorassa auringonpaisteessa, voi pesään tulla liian kuuma ja kimalaiset eivät pysty toimimaan yhtä tehokkaasti kuin yleensä.

 

Mitä jos joudun tekemään ruiskutuksia?

Jos sinun on välttämätöntä ruiskuttaa samaan aikaan kun omenantarhassa on kimalaisia, sinun täytyy tarkistaa, onko ruiskutettavalla aineella haittavaikutuksia kimalaisille. Joissain tilanteissa riittää että kimalaiset suljetaan pesään ruiskutuksen ajaksi ja pari tuntia sen jälkeen. Joskus on tarpeellista siirtää pesä pois ruiskutettavalta alueelta siksi aikaa kun ruiskutus tehdään. 

 

Omenatarhassamme  on monta vuotta käytetty mehiläisiä pölyttäjinä, mutta pölytys ei ole koskaan ollut sataprosenttinen. Kimalaispölytys vaikuttaa kiinnostavalta, onko mahdollista käyttää molempia samanaikaisesti?

Totta kai, paras pölytystulos saadaan, jos molempia pölyttäjiä voidaan käyttää samanaikaisesti. Mehiläisiä on pesissä suurempi määrä, mutta kimalaiset liikkuvat matalammissa lämpötiloissa ja huonommissa sääoloissa kuin mehiläiset.

Joskus kimalaispesässä oleva sokerineste voi houkutella mehiläisiä kimalaisten pesään. Siksi kimalaisten ja mehiläisten pesiä ei tulisi sijoittaa vierekkäin.

 

Näkeekö omenankukasta, jos se on hyvin pölyttynyt?

On vaikea nähdä, onko omenankukassa käynyt kimalaisia.