X
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+


//OHJE// Vadelman helppo viljely ruukussa


Vadelmaa on helppo kotitarveviljellä ruukussa lämpimällä paikalla, esim parvekkeella tai pihalla lämpimällä paikalla. 

Ruukun on hyvä olla reilun kokoinen, esim 10 litraa, jotta se pidättää kosteutta riittävästi. !0 litran ruukkuun voi laittaa 2-4 versoa kasvamaan. Kasvualustana voi käyttää tavallista puutarhamultaa. Kasvupaikka on hyvä olla lämmin ja aurinkoinen, jolloin vadelma jaksaa kasvattaa isot marjat ajoissa ennen syksyn tuloa. Kasvatuksessa on hyvä huomioida, että vadelma tarvitsee vettä runsaasti koko kasvukauden ja etenkin kasvattaakseen isoja ja muhkeita marjoja. Vedentarve voi olla jopa 10 litraa vuorokaudessa jos taimi kasvaa paahteisella paikalla. Lannoitteena voi käyttää kesäkukkaravinnetta kolme kertaa viikossa kasteluveden mukana purkin ohjeen mukaan. 

Lajikkeeksi kannattaa valita esim Glen Ample, jonka pitkäversoinen kahden verson satotaimi voi antaa satoa hyvissä olosuhteissa jopa 1kg/verso ja sen satokausi on useita viikkoja pitkä. Marja on iso ja makea.  Se on piikitön ja marjat ovat hyvin esillä. Glen Ample on ylhäältä rentoversoinen, joten tuenta on ehdoton, tähän voi käyttää vaikkapa säleikköä, johon versot sidotaan istutuksen yhteydessä. 

Vadelman satoversot kuolevat marjojen tuottamisen jälkeen, mutta seuraavana vuonna vadelma tekee marjoja taas edellisenä vuonna kasvattamillaan versoilla. Marjoneet versot voi leikata pois joko syksyllä tai seuraavana keväänä. Sen talvehtiminen ruukussa on hyvin epävarmaa, mutta ruukun voi kokeilla nostaa kellariin, autotalliin tai suojaisalla paikalla peitellä pakkaspeitteellä, tai ruukun versoineen voi haudata maahan ja kaivaa esille taas keväällä. Osa lajikkeista ei talvehdi Suomessa lainkaan ulkona. Toki ruukkuvadelman voi myöhemmin istuttaa maahan avomaalle, jolloin vadelma jatkaa elämäänsä siellä. 

Muitakin lajikkeita kuten Tulameen, Vajolet tai karhunvadelmia voi kokeilla, esim Loch Ness on antanut hyvän sadon kokeiluruukkukasvatuksessa. 

Voit tiedustella vadelman taimia kotitarveviljelyyn myyjiltämme asiakaspalvelu@jarvenkyla.fi tai puh. 050 502 0070. Toimitustapoina nouto myymälältä Sauvosta tai lähetys Matkahuollon tai Schenkerin kautta, jolloin lähetyskulut lisätään. 

Kuvissa Glen Amplen ja Tulameenin ruukkukasvatusta lämpimällä seinustalla säleikköön tuettuna kesällä 2021. Taimet on istutettu noin 10 litran ruukkuihin. Paahteisella paikalla kasteluvettä kului enimillään 10 litraa päivässä.