X
+
+
+
+
+
+
+
+
+


//OHJE// Kastelujärjestelmän valmistelu talviteloille

Jotta kastelujärjestelmäsi olisi valmis ottamaan vastaan Suomen talven sille asettamat rasitteet, niin kokosimme listan asioista, jotka on hyvä tehdä syksyisin ennen pakkasia. Näin huolehdit, että kastelujärjestelmän osat eivät rikkoudu ja pidennät niiden käyttöikää. Ota tästä vaikka muistilista, jonka avulla tsekkaat, että kaikki tulee tehtyä. 

KASTELUJÄRJESTELMÄN PUHDISTUS


Ennen talvea tihkuletkujen päät avataan ja koko järjestelmän läpi ajetaan puhdasta vettä. Tässä yhteydessä voidaan käyttää myös hapotusta niin, että kastelujärjestelmään laitetaan sisälle esimerkiksi typpihappoa tai AIV-luosta ja tämän annetaan vaikuttaa pari päivää, jonka jälkeen se huuhdellaan pois. Sama toistetaan keväällä. Näin saadaan puhdistettua järjestelmästä lannoitteet ja mineraalit, jotka kiteytyessään voivat tukkia suuttimet ja jumittaa esimerkiksi venttiilejä.   

IMULETKUT


Aloita kastelujärjestelmän talviteloille laittaminen nostamalla imuletkut ylös vedestä. Valuta kaikista metalliosista vedet pois. Imusuodattimen tiivisteen läpi olisi hyvä laittaa tilkka pakkasnestettä, niin että tiiviste kastuu. Tämä ehkäisee tiivisteen hapettumisen talven aikana.  
Paloletkut kannattaa tyhjentää kokonaan vedestä ja ne jotka makaavat ruohikossa tai metsässä kannattaa kerätä pois. Näin vähennetään riskiä jyrsijöiden tuhoille.  

PUMPUT


Pumppuihin kannattaa laittaa 50 prosenttista pakkasnestettä sen verran sisälle, että pumpun akseli peittyy. Jos akseli on talven ajan kuivana, niin se hapettuu ja keväällä uudestaan käynnistettäessä se jumppaa herkästi kiinni. Pakkasnestettä käytettäessä saadaan myös muutama vuosi lisää käyttöaikaa pumpun akselitiivisteelle. Pumppu on hyvä myös suojata niin, ettei sen pinta ole alttiina sateen ja lumen tuomalle kosteudelle. Paras on, jos pystyt tuomaan pumpun sisätiloihin kuivaan ja lämpimään. Kondensiovesi kun tiivistyy helposti, jos pumpun tiivisteet vähääkään vuotavat.  

HIEKKASUODATTIMET


Hiekkasuodattimet tulisi syksyisin pestä. Ennen kuin hiekkasuodattimesta poistetaan vesi, niin avataan päältä luukku ja pehmennetään suodattimen hiekka esimerkiksi kepillä niin, että se on irtonaista säiliössä ja tämän jälkeen laitetaan suodattimeen hetkeksi vedenkierto taaksepäin päälle. Kun nämä on tehty voit avata pohjaventtiilin ja valuttaa vedet pois.    

AUTOMAATTISUODATTIMET


Automaattisuodattimet kaipaavat myös puhdistusta, joten laitetaan se mekaanisesti päälle. Puhdistuksen jälkeen avataan luukut ja valutetaan pohjavesi pois. Jotkut käyttävät automaattisuodattimien puhdistuksessa myös jotain pesuainetta, mutta se ei ole tarpeen.   

PAINEMITTARIT


Kaikki vaakatasossa olevan painemittarit tulisi talveksi irrottaa ja säilyttää pystyasennossa kuivassa ja lämpimässä paikassa. Pystyasennossa olevat painemittarit voi halutessaan jättää paikoilleen, mutta aina parempi jos nekin vie säilöön kuivaan ja lämpimään. Painemittareille on pystyasennossa säilytys todella oleellinen juttu, jotta niidet jouset pysyvät paremmin kunnossa ja niiden näyttämät arvot pysyvät oikeellisina. 

ELEKTRONIIKKAA SISÄLTÄVÄT OSAT 


Kaikki sellaiset osat, joissa on elektroniikkaa (esim. ajastimet, sähköiset säätöyksiköt) tulisi irrottaa ja säilyttää talven ajan lämpimissä sisätiloissa.  

MAGNEETTIVENTTIILIT


Magneettiventtiilien kohdalla on tärkeintä, että niiden kalvot ovat auki ja vesi pääsee virtaamaan niistä pois. Magneettiventtiileissä ei saisi olla vettä niiden molemmilla puolilla. Varmistaaksesi magneettiventtiilien säilyminen ehjänä talven yli tarkista myös, ettei niiden kalvoja ole kierretty manuaalisesti kiinni. Hunter -venttiileissä kalvo aukeaa yleensä, kun solenoidia kiertää vähän auki.  

PAINEENALENNUSVENTTIILIT


Jos sinulla on metallisia paineenalennusventtiileitä, niin varmista, ettei putki ole kummallakaan puolella venttiiliä täynnä vettä. Muovisissa paineenalennusventtiileissä tämä ei ole ihan yhtä tarkkaa, vaan ne kestävät jäätyvää vettä paremmin. 

RUNKOLINJAT


Kastelujärjestelmien runkolinjat pitää pyrkiä tyhjentämään talveksi, jotta liitokset eivät vahingoitu ja pysyvät pitkäikäisinä. Metallisille runkolinjoille vesien tyhjentäminen on välttämättömyys. 

SADETTIMET

Metallisten sadettimien jaloista on tärkeää varmistaa, että niiden kynsiliittimet on avattu, jottei vesi makaa niissä sisällä.    





Tarjoukset ja ajankohtaiset uutiset!
Tilaa jarvenkylan uutiskirje!
TILAA UUTISKIRJEEMME