X
+
+
+
+
+
+
+

Huom! Osassa kastelutuotteita toimitusajat ovat parhaillaan normaalia pidemmät johtuen yleisesti pidentyneistä rahtiajoista sekä tiettyjen raaka-aineiden materiaalipulasta.

Tarkempia tietoja saat Marek Peltomaalta (050 463 0640).

X


Mansikan lajikekuvaukset

Varhaislajikkeet

Honeoye

Iso, tasakokoinen, kartiomainen, kirkkaan- tai tummanpunainen marja, maultaan miellyttävä, maku miedon hapan. Marjat tummahkoja, kiinteitä.  Poimittava vasta täysin kypsänä. Runsaasti rönsyjä, korkea ja harvahko kasvusto, marjat näkyvillä, helppo poimia ja sato on tasalaatuinen.

Lyhyeen kauppaketjuun tai suoramyyntiin.  Suhteellisen kovapintainen marja kestää kuljetusta ja pakastusta.

Talvenarka, koska juurenniska on korkealla, vaatii hyvän lumisuojan keskisuomesta ylöspäin.

Altis härmälle ja lakastumistaudille, homeelle kestävä. 

Rumba

Varhaislajike, satokausi samaan aikaan Honeoyen kanssa, hiukan aikaisempi kun Sonata. Marjat ovat suuria, syvän punaisia, helposti poimittavia. Marjan pinta on kiiltävä ja muodoltaan marjat ovat pyöreän kartiomaisia. Lajikkeelle suositellaan säännöllistä, tiheää poimintaa marjan pinnan tummumisen ehkäisemiseksi.

Antaa satoa pitkään, satoisa hyvissä olosuhteissa. Vaativa lajike, juurruttaminen tehtävä huolellisesti. Maku on erinomainen. Vaaleampi ulkoa kuin Honeoye ja Polka. Kukkavana on suhteellisen lyhyt, kestää sadetta. Kasvutavaltaan avoin. Huolehdittava riittävä boorin saanti.

Sopii avomaalle, tunneliviljelyyn ja varhaistuotantoon. Kauppakestävyys hyvä. Soveltuu säilöntään.

Tautiherkkä, erityisesti harmaahomeelle, mutta reagoi torjuntaan hyvin.

Vaatii runsaahkon lannoituksen

Vibrant

 Vibrant on vahvakasvuinen ja satoisa varhaislajike. Sato 2-3 päivää ennen Honeoyeta. Marjat ovat kirkkaan punaiset, suuret ja kiiltävät, helppoja ja nopeita poimia. Kukkiminen lehtien yläpuolella.

Hallanarka, mutta hyvä talvehtimaan, koska juurenniska on syvällä. Istutusvuonna voi ottaa makuhäiriötä ylilannoituksesta. Pölyttyy herkästi.

Vaatii runsaahkon lannoituksen

Kestää hyvin kuljetusta, kauppakestävyys erinomainen. Käy hyvin tunnelituotantoon ja avomaalle.

Hiukan härmän herkkä, ei erityisen herkkä harmaahomeelle. 

Darselect

Varhaislajike, jolla lyhyt satokausi.

Voimakaskasvuinen lajike, tuottaa laadukasta satoa, joka alkaa 2-3 päivää Honeoyen jälkeen. Marjat ovat tasalaatuisia, kirkkaan punaisia ja maultaan erinomaisia, väriltään vaaleampi kuin Polka, makea. Marjakoko säilyy hyvin koko satokauden. Marja on rakenteeltaan kiinteä.

Vältettävä runsasta typpilannoitusta, kasvaa muuten voimakkaasti. Kukkavanat suht lyhyet.

Kauppakestävyys hyvä, keskiverto tautien suhteen, altis lakastumistaudille ja härmälle.

Soveltuu hyvin tunneli- ja kasvihuonetuotantoon, avomaalla harsosuojaus talveksi korkean juurenniskan takia, talvehtiminen hyvin epävarmaa avomaalla.

Magnum

Magnum on satoisa, rehevä ja pystykasvuinen lajike. Marjat ovat helposti poimittavissa. Marjat ovat melko suuria (20-25 g) ja maultaan erittäin makeita. Taste of  Kent Awards-makupalkinnon voittaja. Vaatii huolellisen juurruttamisen.

Magnum sopii kasvihuoneeseen ja tunneliin varhaistuotantoon, mutta myös avomaalle.

Hyvä kauppakestävyys.

Vaatii runsaahkon lannoituksen

Härmän altis, tarvitsee hyvän torjunnan.  Harmaahomekestävyys keskinkertainen.

 Flair  

Satokausi 5-7 vrk ennen Honeoyeta.  Flair kypsyy nopeasti ja satokausi on lyhyt.

Flair on vaativa maalajin suhteen, eikä siedä märkää tai liian kuivaa kasvupaikkaa. Ravinteikas maa, riittävä kastelu ja hivenravinteet.  Kukinta suojattava hallalta. Viihtyy parhaiten multavilla moreeni- ja hietamailla.

Kasvutapa avoin, kukkavanat pitkiä ja nousevat lehdistön yläpuolelle, lajike on hidaskasvuinen. Marjat on helppo poimia. Marjat ovat kiiltäviä, kirkkaan punaisia ja makeita. Marjat kiinteitä ja kestävät hyvin käsittelyä.

Tiheä istutus 25cm taimivälillä.

Soveltuu tunneliviljelyyn. Hyvä lajike suoramyyntiin.

Lajikkeen kerrotaan olevan jonkun verran herkkä tyvimädälle

 Elsanta

Elsanta on keskiaikainen ja satokausi on pitkä. Marjat ovat kiinteitä ja kirkkaan punaisia sekä helppo poimia, maku erittäin hyvä. Satotaso Sonataan verrattavissa, satoaika alkaa 1-2 päivää ennen Sonataa. Runsassatoinen, 95% Euroopassa viljeltävästä mansikasta on Elsantaa.

Varma ja helppo viljeltävä. Tarkka magnesium ja hivenravinteiden suhteen, Vaatii runsaahkon lannoituksen

 Ensimmäiset kukkavanat ovat tyypillisesti heikompia kuin myöhemmin kehittyvät.

Marjan kauppakestävyys on erinomainen.

Sopii hyvin kausi- ja kasvihuoneviljelyyn, ei avomaalle huonon talvenkestävyyden takia.

Tautiherkkä, vaatii härmän torjuntaa.

 Malling Centenary

Malling Centenary on pääsatokauden lajike suoramyyntiin ja kauppaketjuun.

Kirkkaan punaiset, kauniit, mehukkaat ja makeat marjat. Ykkösluokan marjojen muodostumisprosentti on korkea ja suurten marjojen osuus sadosta on monia muita lajikkeita suurempi. Laadukas ja tasainen sato.

Herkkä härmälle ja tyvimädälle

Soveltuu tunneliviljelyyn, mutta myös avomaalle.

Allegro

Satokausi Honeoyen kanssa samaan aikaan. Taimi on pystykasvuinen. Kukat muodostuvat lehtien suojaan, joten ne eivät ole erityisen hallanarkoja. Soveltuu myös pohjoiseen, Vaasan korkeudella satoaika juhannuksen tienoilla.

Allegron siementen sijainti on hyvin ulkoneva ”siilimäinen”. Marjat suuria ja erittäin maukkaita, käpymäisiä.  Marjan pinta kestää käsittelyä, kiinteä marja, jonka kauppakestävyys erinomainen, Maku hyvä. Säännöllinen rönsyjen poisto, jotta emotaimien marjakoko säilyy hyvänä.

Terveenä pidetty lajike, joka kasvaa nopeasti, vältettävä runsasta typpilannoitusta. Helppo viljeltävä, runsas rönsytuotanto.

Pääsatokauden lajikkeet

Korona

Keskivarhainen. Kauniin kirkkaanpunainen, suuri, kartiomainen ja erittäin hyvä maku. Runsas sato jos vedensaanti turvataan. Runsaasti rönsyjä. Jälkisato pientä ja pehmeä. Helppo viljeltävä ja hyvä talvenkestävyys.

Avomaalle itsepoimintaan ja suoramyyntiin sopiva lajike, marja on pehmeä pinnaltaan.

Ottaa hiukan härmää, harmaahomeelle melko kestävä. Itsepoimintaan sopiva.

Polka

Keskiaikainen lajike.  Voimakas kasvutapa. Marja on keskikokoinen tai suuri, pyöreähkö, väriltään voimakkaan punainen ja maultaan raikkaan makea ja vähäarominen, helppo poimia. Marjan pinta on hieman pehmeä.

Lajike on taantunut ja siten erittäin tautiherkkä.  1-2 vuottaa tulee isoa marjaa, siten sadontuotto taantuu. Hyvä talvenkestävyys, juurenniska syvällä.

Sopii itsepoimintaan, pakastukseen ja suoramyyntiin. Lajike on hyvä hillo- ja pakastemarja.

 Sonata

Sato kypsyy Polkan kanssa samaan aikaan.  Kiiltäväpintainen, kartiomainen ja kirkkaan punainen marja. Makeahkon ja raikkaan makuinen. Suoramyyntiin ja kauppaketjuun.

Lajike on tarkka magnesium ja hivenaineiden saannista.

Avomaa- ja tunneliviljelyyn sopiva lajike. Vaatii runsaahkon lannoituksen

Sonata on härmän altis sekä herkkä juuristotaudeille, vaatii hyvä juurruttamisen. Suositellaan talvisuojausta, talvenarka lajike.

Sonsation

Vahvakasvuinen pääsatokauden lajike. Hyvänmakuiset, mehukkaat, kiinteät ja kiiltävän punaiset marjat, jotka on helppo poimia. Kiinteä, mutta painallusherkkä pinta vaatii varovaisen poiminnan. Poimintaa suositellaan päivittäin.

Korvaa Sonatan lähivuosina, maku parempi kuin Sonatalla, tummempi marja kun Sonatalla. Tarkka magnesiumin, mangaanin ja kaliumin suhteen->kestää sadetta paremmin. Kaliumlisä hyvin aikaisessa vaihetta kukintaa.  Oletus talvenkestävyydestä on hyvä, koska juurenniska on syvällä.

Soveltuu tunneli- ja avomaaviljelyyn. Kauppakestävyys erinomainen.  Suoramyyntiin ja kauppaketjuun.

Herkkä harmaahomeelle, mutta pidetään kestävänä tyvimätää vastaan.

Alexia

Runsassatoinen ja vahva lajike pääsatokaudelle. Makeat, mehukkaat ja kirkkaan punaiset marjat. Marjat ovat kookkaita ja niiden suuri koko säilyy koko satokauden ajan. Marjat ovat nopeita ja helppoja poimittavia. Kauppakestävyys on hyvä.

Alexia on tarkka etenkin kalsiumin ja satoisana lajikkeena kaliumin saannista. Kokemusten mukaan Alexia saattaa olla kasvun alussa vaalean vihreä väriltään, joka on sen lajikeominaisuus, ei merkki ravinnepuutoksesta. Liikaa typpeä tulee välttää. Tarkka riittävästä kastelusta.

Lajike on kohtalaisen vastustuskykyinen härmää ja tyvimätää vastaan. Se sopii tunnelituotantoon ja avomaalle. Talvisuojattava.

Myöhäiset lajikkeet

Salsa

Satoisa myöhäislajike. Kirkkaanpunaiset, suuret ja mehukkaat marjat, jotka ovat hieman monimuotoisia. Kasvutavaltaan avoin, helppo poimittava mutta lajike on herkkä vaurioille. Runsas sato, ei saa lannoittaa liikaa, Maku mieto.

Soveltuu suoramyyntiin ja itsepoimintaan

Harmaahomeelle altis.

Avomaalle sopiva lajike.

Malwina

Malwinan poiminta alkaa kun Polkan loppuu.  Lajikkeelle suositellaan myöhäisempää istutusta ja lajike on myös voimakaskasvuinen.  Jos istutus tapahtuu myöhään (kesäkuun 10pcv jälken), kukat tulee nyppiä pois. Tarvitsee varovaisen typpilannoituksen. Kiiltävät, isot ja tummanpunaiset marjat, jotka poimittava täysin kypsinä. Poivittava säännöllisesti, jotta marja pysyy kiinteänä.

Herkkä härmälle, tyvimädälle ja ripsiäisille altis.

Vaasan korkeudella sato elokuun loppupuolella. Kohtuullisen talvenkestävä.

Sopii avomaaviljelyyn.

Kauppakestävyys erinomainen.  Suoramyyntiin ja kauppaketjuun.

 Faith

Uusi myöhäislajike, sato Sonatan ja Malwinan väliin, hiukan myöhäisempi kuin Polka. Kartiomaiset, kirkkaanpunaiset ja laadukkaat marjat koko satokauden ajan.  Marjat helposti poimittavissa. Pitkä satokausi 4-5 viikkoa.  Isoa osa 1. luokan marjaa, kookas marja.

Reheväkasvuinen lajike. Vaatii riittävän kaliumlannoituksen ja ravinnetasosta on huolehdittava, jotta jaksaa tuottaa satoa pitkään. Lajike ei ole herkkä härmälle tai harmaahomeelle.

 Lyhyeen kauppaketjuun ja suoramyyntiin.  Avomaalle sopiva lajike.

Vaikuttaa lupaavalta, maku hyvä, satoisa, ei juurikaan tauteja. Menestyy myös savimaalla, voimakas juuristo.

Faithille suositellaan tyvimädän torjuntaa.

Magnus

Myöhäislajike, satokausi noin 10 päivää Faithin jälkeen, kypsyy 3-4 päivää ennen Malwinaa. Kaunis, erinomaisen makuinen, kiinteä ja kirkkaanpunainen marja. Marjat helposti poimittavissa. Marjan koko pysyy tasalaatuisena koko satokauden ajan ja sato on korkea.

Voimakaskasvuinen (2,5-3 tainta/m2). Frigojen istutus 20.6.-1.7. KÖYHÄ MAA eikä typpeä istutuksen jälkeen istutusvuonna. Hyvin talvenkestävä. Terveenä pidetty lajike.

Erinomainen kauppakestävyys. Soveltuu kauppaketjuun ja suoramyyntiin.

Avomaalle

Bounty

Myöhäinen ja hyvin runsas satokausi.  Kiinteä, kartiomainen, suurehko, läpeensä kirkkaanpunainen ja erittäin makea marja. Kasvutavaltaan voimakas ja pysty, paljon rönsyjä.  Suomessa ei ole havaittu härmän alttiutta. Sopii hyvin kauppaketjuun, pakastukseen ja säilykkeisiin.

Kauppakestävyys huono, itsepoimintaan. Saatavilla kotimaisena pikkupottina.

 Jatkuvasatoiset lajikkeet

Jatkuvasatoisen lajikkeiden viljelyssä huomioitavaa:

-Soveltuvat aikaiseen tunneli- ja kasvihuonekasvatukseen, menestyminen ja sato avomaalla hyvin epävarmaa

-Oltava oma lannoitusohjelma, EC pidetään alhaisena ja vältettävä liiallista typpeä

Ostara

Sopii hyvin amppeleihin, parvekelaatikoihin ja ruukkuistutuksiin. Marjat ovat keskisuuria ja vaaleahkoja, parhaimman makuisia tuoreeltaan.  Kestää hyvin härmää ja harmaahometta.

 Mara Des Bois

Jatkuvasatoinen lajike, joka sopii hyvin amppeleihin, parvekelaatikoihin ja ruukkuistutuksiin. Aurinkoisellä ja lämpimällä kasvupaikalla tuottaa aromikkaita marjoja. Marjan pinta on kiiltävä ja kauniin punainen. Pehmeä pinta. Varhaistuotantoon kasvihuoneeseen tai tunneliin.

Florentina

Kävyn muotoinen marja, miedon makea ja mehukas marja. Suhteellisen nopeakasvuinen ja tekee hyvin kukkaa hyvissä olosuhteissa, ei siedä kosteaa kasvupaikkaa. Ei ole kovin tarkka ravinteista. Marja sietää lämpöjaksoja. Kestää jonkin verran sateita, talvenkestävä. Helppo kerätä. Hyvä kauppakestävyys.

Furore

Marjat ovat maultaan erinomaisia, makeita, aromikkaita ja kauniin kiiltävän näköisiä.  Muodoltaan suippoja. Tasalaatuisuus säilyy koko satokauden ajan. Kauppaketjuun, säilyttää hyvin värinsä säilytyksessä.

Nopeakasvuinen lajike->nopea satoikä. Kasvaa nopeasti ja tekee rönsyjä nopeasti. Marja kestää lämpöjaksoja.

Murano

Suippo, kartiomainen, kiinteä ja miedon makuinen marja. Väritys oranssinpunainen, tasaisen värinen myös sisältä. Marjakoko säilyy hyvin koko satokauden ajan ja satoprofiili on tasainen hyvissä olosuhteissa.

Hiukan härmän herkkä.

Vain tunneliin ja kasvihuoneeseen

Favori

Jatkuvasatoinen. Erinomaisen makuinen, kevyen aromikas, hieman suipon muotoinen marja. Kiiltävä pintainen.  Soveltuu hyvin suoramyyntiin.  Kävynmalliset marjat. Kasvaa nopeasti->satoikään nuorena. Ei pidä kosteasta kasvualustasta. Suojattava hallalta.

 Ria

Jatkuvasatoinen lajike. Jatkaa kukintaa ja marjomista syyspakkasille saakka. Hyvin talvenkestävä ja vastustuskykyinen harmaahomeelle. Suuret, aromikkaat ja kiinteät marjat. Soveltuu hyvin tuorekäyttöön ja säilöntään.  Erityisen hyvin sopii istutettavaksi ruukkuihin ja amppeleihin.