X
+
+
+
+
+
+
+
+
+


//OHJE// Mansikan pölytys kimalaisten avulla kasvihuoneessa ja kasvutunnelissa

Miksi kimalaisia kannattaa käyttää mansikan pölytykseen kasvihuoneissa?

Kimalaiset pystyvät kuljettamaan suuria määriä siitepölyä. Ne laskeutuvat kukkapohjukselle ja pölyttävät koko emiön. Tämä takaa sen, että kukkapohjuksesta kasvaa kaunis, hyvänmuotoinen marja. Kimalaisia käytettäessä tulee vähemmän epämuodostuneita marjoja.

Pölytys kasvihuoneessa luonnonpölyttäjiä hyödyntäen onnistuu harvoin. Kimalainen soveltuu mehiläistä paremmin kasvihuoneisiin. Kertakäynti kukassa varmistaa täydellisen pölytyksen.

Manuaalinen pölytys vie paljon aikaa ja tällä tavoin on vaikea saada pölytys onnistumaan hyvin ja tasalaatuisesti.

 

Missä lämpötilassa kimalaiset toimivat parhaiten?

Kimalaiset lentävät aktiivisimmin + 15°C- 25°C välillä, mutta ne lentävät myös alhaisilla lämpötiloilla jopa alle 10°C asteen ja vielä + 30°C asteessa.

Kimalaiset ovat aktiivisimmillaan aamuisin ja viileän aikaan.


Voivatko kimalaiset olla vaarallisia minulle tai työntekijöilleni? 

Kimalaiset eivät ole aggressiivisia. Kimalaiset pistävät vain, jos ne joutuvat pahasti häirityiksi. Useimmiten ihminen tulee pistetyksi kimalaisen joutuessa puristuksiin, esimerkiksi astuessaan kimalaisen päälle.  Keltaisia ja sinisiä vaatteita tulisi välttää, koska kyseiset värit houkuttelevat kimalaisia.

Tavallisesti pistoksesta ei ole vaaraa, mutta jotkut ihmiset voivat saada allergisen reaktion pistosta. Voimakkaissa reaktioissa on hakeuduttava välittömästi lääkäriin.


Missä taimen kasvuvaiheessa kimalaiset tulisi asettaa paikalleen?

Kun 1-5 % kukista on auennut, sinulla pitäisi olla pesä asetettuna paikoilleen. On tärkeää, että kimalaisia on oikea määrä kasvihuoneen kokoon nähden. Jos kimalaisia on liikaa ja kukkia liian vähän, voivat jo auennut kukat vaurioitua liian ahkerasta pölytyksestä. Jos taas kimalaisia on liian vähän kukintaan nähden, saattaa kukat pölyttyä heikosti.

Miten pesät tulisi sijoittaa kasvihuoneessa?

Sijoita pesät rivien keskelle niin että kimalaiset voivat seurata rivejä lentäessään pölyttämään.

Pesät voivat olla samalla korkeudella mansikkarivien kanssa. Jos kasvihuoneissa on kuuma niin pesät on hyvä sijoittaa hieman alemmas kuin mansikkarivit, niin että pesät saavat varjoa kasvustosta.

On tärkeää muistaa, että pesät voivat vahingoittua jos ne putoavat tai kellahtavat ylösalaisin. Pesä tulee suojata suoralta auringonpaisteelta. 

Jos otat pesiä käyttöön eri aikoina, niin uudet pesät tulee sijoittaa pienen välimatkan päähän vanhoista pesistä. Näin vältetään kimalaisten erehtyminen pesästä. Tämä voi olla ongelma silloin kun kasvihuoneissa viljellään jatkuvasatoisia lajikkeita ja pesien ikäerot ovat suuria. 

 

Mitä on tärkeä muistaa, ennen kuin kimalaiset päästetään ensimmäistä kertaa lentämään vapaasti tunnelissa tai kasvihuoneissa?

Anna kimalaisten rauhoittua puoli tuntia ennen kuin avaat lentoaukot.

Laitoin kimalaispesät muutaman päivä sitten keväällä rakennettuun mansikkatunneliin. Kimalaiset tulevat ulos, mutta vaikuttaa siltä, etteivät ne ole halukkaita lentämään, eikä niitä näy pölyttämässä mansikan taimia. Mitä voin tehdä?

Tunnelissa käytetty muovikate on käsitelty vahvalla UV-suojauksella, joka muuttaa tunnelissa näkyvää valoa verrattuna luonnonvalon ulkona. Kimalaiset näkevät valon eri tavalla kuin ihmiset ja joidenkin muovikatteiden UV-suojaus ei ole sopiva kimalaisille ja vaikeuttaa niiden näkökykyyn heikentävästi. Tämä ongelma häviää usein, kun muovikate on ollut käytössä jonkun aikaa (esimerkiksi yhden kauden).  Sinun kannattaa olla yhteydessä muovikatteen valmistajan tai myyjän kanssa saadaksesi lisätietoa kyseisen muovin vaikutuksesta kimalaisiin.

Jos tiedät että käyttämässäsi muovikalvossa on tämä ongelma, voi sitä yrittää estää sijoittamalla pesä mahdollisimman lähelle luonnonvalon lähdettä, (esim. lähellä ovea tai tuuletusaukkoa). Tämä voi kuitenkin vaikuttaa kimalaisiin siten että ne etsivät siitepölyä myös kasvihuoneen ulkopuolelta ja pölytys kasvihuoneen sisällä ei onnistu toivotusti. Usein tällaisen uuden muovikatteen kohdalla on tarpeellista laittaa kaksinkertainen määrä kimalaispesiä ensimmäisen kauden ajaksi. Muovikatteen laadulla ja ominaisuuksilla voi siis olla iso merkitys pölytyksen onnistumisessa.

 

Uusi muovikate voi myös tuoksua voimakkaasti. Kemiallinen, vahva tuoksuu voi myös olla syynä kimalaisten lentohaluttomuuteen. Tämä on usein kuitenkin nopeasti ohimenevä ongelma.

 

Kimalaiset vaikuttavat aktiivisemmilta aurinkoisella säällä, onko tämä oikea havainto?

Kyllä, kimalaiset ovat aktiivisempia aurinkoisena päivänä. Yksi syy tähän on se, että aurinkoisina päivinä aukeaa paljon uusia kukkia.

Kimalaiset ovat kuitenkin erittäin hyviä pölyttäjiä myös viileällä ja pilvisellä säällä.


Kasvihuoneessani kasvaa mansikkaa sekä vadelmaa. Molempien kukinta ajoittui samaan aikaan ja vaikuttaa siltä, että kaikki kimalaiset menevät vadelmankukille ja vain muutama kimalainen käy mansikankukilla. Mitä voin tehdä?

Ainoa mahdollisuus tässä tapauksessa on laittaa pesät mansikka-rivien viereen ja lisätä kimalaispesien määrää mansikoiden pölytyksen varmistamiseksi. Riskinä pesien lisäämisessä kuitenkin on se, että kimalaiset aiheuttavat vadelman kukille vaurioita liiallisella pölyttämisellä.

Mansikoiden ja vadelmien samanaikainen kukinta samassa kasvihuoneessa ei ole paras ratkaisu onnistuneen pölytyksen varmistamiseksi. 

 

Käytän CO2 (500-700 ppm) mansikalle kasvihuoneessa, vaikuttaako tämä kimalaisiin?

Jos kimalaispesät eivät ole sijoitettuna CO2 lähteiden viereen, niin tästä ei pitäisi olla kimalaisille ongelmaa.

Käytän paljon keltaisia ja sinisiä liima-ansoja. Onko mahdollista että kimalaiset tulevat houkutelluksi niihin ja joutuvat ansaan?


Kimalaiset tarttuvat hyvin harvoin liima-ansoihin, eivätkä ansat houkuta kimalaisia. Yleisesti kaikki biologiseen torjuntaan liittyvät asiat sopivat hyvin käytettäväksi yhdessä kimalaisten kanssa.

 

Näkeekö mansikan kukista pölytyksen onnistumisen?

Mansikan kukista pölytystä voi seurata emien väristä. Jos emi ei ole pölyttynyt se on väriltään kelta-vihreä ja heteet ovat täynnä siitepölyä. Kun kukassa on käynyt kimalaisia ja pölytys on tapahtunut, kukan emiö muuttuu ruskeaksi, terälehdet putoavat pois ja mansikan kehitys alkaa.

 

Ostin kimalaispesän 4 viikkoa sitten ja olen käyttänyt sitä kasvihuoneessa. Kasvihuoneen ulkopuolella on iso kotipuutarha, jossa kukkii paljon kasveja. Onko mahdollista siirtää pesä ulos päiväksi?

Kyllä on mahdollista siirtää pesä paikasta toiseen, mutta mansikan kukinnan aikana ei ole järkevää pitää välipäiviä pölytyksessä.

Jos halua siirtää pesän, niin sinun tulee joko sulkea kimalaiset sisään pesään illalla kuin kaikki kimalaiset on lentäneet takaisin pesään tai asettua lento-aukko asentoon jossa kimalaiset pääsevät vain sisälle ja odottaa pari tuntia jotta kaikki kimalaiset ovat pesässä. Tämän jälkeen voit siirtää pesän uutteen paikkaan. Ennen kuin päästät kimalaiset ulos, uudessa paikassa, pidä pesä suljettuna vähintään yhden yön ajan, näin varmistat että kimalaiset unohtavat pesän vanhan sijainnin.

 

Laitoin kimalaispesiä kasvihuoneisiin pari päivää sitten. Kimalaisten aktiivisuus on ollut todella huono ja kun otan kannen auki ja katson kimalaispesään sisään niin, suurin osa kimalaisista istuu ja väristelevät siipiään. Mitä voin tehdä?

Kimalaiset väristelevät siipiään kun pesän sisällä on liian kuuma ja kimalaiset yrittävät viilentää pesän lämpötila. Tällaisessa tilanteessa kannattaa tuuletussivut nostaa ylös ja siirtää pesä pois suorasta auringonpaisteesta. Tarkista että tuuletus ja ilmastointiautomatiikka sinun kasvihuoneissa on toiminnassa. 





Tarjoukset ja ajankohtaiset uutiset!
Tilaa jarvenkylan uutiskirje!
TILAA UUTISKIRJEEMME