X
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+


//OHJE// Pensasmustikan leikkaus

Pensasmustikan ensimmäisen vuoden versoja kutsutaan piiskoiksi. Piiska alkaa haaroittumaan ja kehittämään kukkasilmuja toisena ja kolmantena vuonna, ja ne ovat parhaita marjantuottajia. Leikkausten päämääränä on ylläpitää pensaan elinvoimaa ja tuottavuutta.  Vanhoja versoja poistamalla annetaan kasvutilaa uusille versoille ja auringonvalo pääsee samalla paremmin latvustoon lisäten jäljelle jäävien marjojen kokoa ja makua. Säännöllinen vanhimpien versojen poisto pitää pensaan tasaisesti tuottavana.

Sopiva leikkausajankohta on talvella tai varhain keväällä. Leikkauksia voidaan jatkaa kukinnan alkamiseen asti. Leikkaaminen myöhään ennen lepokauden alkua saattaa heikentää kukkasilmujen muodostumista seuraavana vuonna sekä heikentää versojen talvenkestävyyttä.

Leikkauksella on vaikutuksensa myös pensaan talvenkestävyyteen. Voimakas nuorennusleikkaus heikentää sen talvenkestävyyttä ja siksi niitä tulisi välttää. Vanhat ja hyväkuntoiset versot kestävät talvea paremmin kuin nuoret ja reheväkasvuiset versot.

Yksinkertaisimmillaan pensasmustikasta voidaan säännöllisenä hoitotoimenpiteenä poistaa keväisin alimpia versoja läheltä maanpintaa sekä kuivat, vioittuneet tai toisiaan hankaavia oksia. Hyvinvoiville ja riittävän tuuheille pensaille tämä riittää muutamaksi ensimmäiseksi vuodeksi.

Istututusleikkaus

Pensasmustikalle ei yleensä tehdä istutusleikkausta, vain vioittuneet ja huonot versot poistetaan istutuksen yhteydessä. Mikäli taimi on vähähaarainen, se voidaan istutuksen yhteydessä leikata alas noin 10cm korkeudelta, tämä edistää pensaan haaroittumista. Versoihin tulee jättää leikkauksen yhteydessä 2-3 silmua. Tämän jälkeen mustikan annetaan kasvaa rauhassa 2-5 vuotta.

Nuoren pensaan (3-4-vuotias) leikkaus

Nuoren pensaan liiallista leikkaamista on syytä välttää, koska se viivästyttää kukkasilmujen kehitystä lisäämällä versojen kasvua.

Mikäli pensaan halutaan haaroittuvan, sille voidaan tehdä talvella tai aikaisin keväällä leikkaus lyhentämällä vanhimpia versoja alhaalta. Haaroittumista saadaan aikaan leikkaamalla elävän silmun yläpuolelta niin, ettei silmua kuitenkaan vahingoiteta.

Mikäli pensas on liian tiheä, voidaan pensasta harventaa ja valita poistettavaksi joko vanhimpia versoja tai ohuita nuoria versoja, jotka poistetaan kokonaan.

Uudistusleikkaus

Pensasmustikan sadon tuotto voi alkaa heikkenemään 8-10 vuoden ikäisenä ja tällöin voidaan tehdä uudistusleikkaus, jolla saadaan nostettua satotasoa, mikäli ei haluta vielä vaihtaa pensaita nuorempiin.  Pensas voidaan leikata alas kokonaan, jolloin ensimmäisenä kesänä leikkauksen jälkeen sato menetetään, mutta sitä seuraavana satoa taas saadaan ja kaksi vuotta leikkauksen jälkeen pensaat ovat täydessä satopotentiaalissaan. Leikkauksen seurauksena versot ovat kuitenkin saman ikäisiä ja ne tulevat tuottamattomiksi samaan aikaan. Uudet versot ovat myös alttiita talvivaurioille. Toinen, turvallisempi vaihtoehto, on leikata penasta vain osittain. Voidaan leikata osa vanhimmista versoista alas jättämällä taimeen kasvamaan 6-10 elinvoimaisinta versoa, tai ensin vain puolet pensaasta ja seuraavana vuonna toinen puoli. 

Tekstin osittainenkin kopioiminen ilman Järvenkylä Oyn lupaa kielletty.