X
+
+
+
+
+
+
+
+
+

Henkilökuntamme viettää joululomaa ja myymälämme on suljettu 23.12.24-6.1.25 välisen ajan.

Verkkokauppamme palvelee ympäri vuorokauden myös joulun aikana ja tilaukset postitetaan 7.1.25 alkaen.

X


//OHJE// Kimalaispesien käyttö

Mitä tehdä heti pesän saavuttua? (Kaikki pesätyypit, avomaalla ja kasvihuoneissa.)

Sijoita pesät avomaalla tasaisin välimatkoin viljelykselle, kimalaiset etsivät ensin ravintoa pesän lähistöltä ja vasta myöhemmin laajentavat keruu aluettaan. Kasvihuoneissa pesät sijoitetaan rivien keskelle tasaisesti kasvustoon jaotellen.

Älä sijoita pesää muurahaispesän lähistölle, muurahaiset saattavat olla häiriöksi kimalaisille.

Paras paikka on vaakasuora taso juuri maanpinnan yläpuolella. Vältä pesien kallistumista, ettei sokerivettä pääse vuotamaan.

Odota vähintään puolituntia ennen kulkuaukkojen avaamista, jotta kimalaisyhdyskunnat ehtivät rauhoittua.

Pesät tulee suojata suoralta auringonpaisteelta tai suojalta.

Minimoi kimalaisten eksyminen vääriin pesiin asettamalla pesien kulkuaukot eri suuntiin.

Mikäli otat pesiä käyttöön eri aikoina, sijoita uudet pesät pienen välimatkan päähän muista pesistä, jotta kimalaiset eivät erehdy pesästä.

Käsittely

Jokaisessa pesässä on ravintoa valmiina, jotta kimalaiset pysyvät hyvässä kunnossa kuljetuksen ja varastoinnin ajan.

Ota pesä käyttöön sen saapumispäivänä, näin varmistat parhaan pölytystuloksen.  Pesä tulee kuitenkin ottaa käyttöön viimeistään saapumista seuraavana päivänä.

Huomioitavaa

Varmista, että pesien kulkuaukot ovat kunnolla näkyvissä, jotta kimalaisten on helppo löytää tiensä takaisin pesään.

Jos haluat siirtää pesän toiseen paikkaan, on tärkeää, että kaikki kimalaiset ovat palanneet takaisin pesään ennen siirtoa.  Aseta pesäaukko siihen asentoon, että kimalaiset eivät voi lentää pesästä ulos, kahden tunnin jälkeen kaikki kimalaiset ovat palanneet pesään ja voit siirtää pesän toisaalle. Anna kimalaisten rauhoittua vähintään puolituntia ennen pesäaukon uudelleen avaamista.  Pesää tulisi siirtää aina vähintään 50m.

Miksi valita kimalaiset?

  • Lisäävät sadonkorjuukelpoisten marjojen määrää.
  • Kimalaiset voivat työskennellä niin avomaalla kuin kasvihuoneissakin.
  • Pölyttämättömän ja täysin pölyttyneen marjan painoero voi olla jopa 20%
  • Ympäristötekijät ja sääolosuhteet vaikuttavat luonnonpölyttäjien määrään.
  • Kimalaiset työskentelevät alhaisemmissakin lämpötiloissa ja vähemmässä valossa kuin luonnonpölyttäjät.
  • Voivat lentää kovemmassakin tuulessa.
  • Kimalaisten karvat ovat täydellisiä siitepölyn siirtoon ja keräilyyn.
  • Kimalaiset eivät ole aggressiivisia eivätkä kärsi mehiläisten lailla suunnistus ongelmista.
  • Pesän paikkaa voidaan vaihtaa, kimalaiset eivät lennä vanhaan pesäpaikkaan takaisin.
  • Yksi käynti kukassa riittää pölytykseen, mehiläisen on käytävä kukassa 4-5 kertaa. 


Usein kysytyt kysymykset

Montako kimalaista on yhdessä normaalipesässä, kun se on ollut kolme viikkoa pellossa?

Sääolosuhteet vaikuttavat paljon siihen kuinka suureksi kimalaispesä kasvaa. Kimalaiset viihtyvät parhaiten aurinkoisella, tuulettomalla paikalla, joka mahdollistaa pesän nopean kasvun. Hyvin kasvanut pesä voi kolmen viikon päästää pitää sisällään +300 kimalaista, kun toimitettaessa se on sisältänyt +50 kimalaista.

Montako pesää tarvitsen?

Pesien määrä riippuu pesämallista ja siitä sijoitetaanko pesä avomaalle vai kasvihuoneeseen, keskimäärin pesiä tarvitaan 8-10 kpl hehtaaria kohden (= 4-5 tuplapesää tai 2-3 triplapesää).

Miten pesät sijoitetaan peltoon?

Tasaisesti jaettuna pellolle, ei vain pellon reunoille.

Sijoita pesä vaakasuoralle alustalle.

Keväällä ja syksyllä voi olla hyvä peittää pesä harsokankaalla, jos luvassa on pakkasöitä.

Minulla on ollut kaksi kimalaispesää jonkin aikaa mansikkapellossa ja nyt kimalaiset tuovat ulos  valkoista vanua jota on pesän sisällä.

Tämä kertoo siitä, että pesä kasvaa hyvin ja kimalaiset yrittävät tehdä lisää tilaa pesän sisälle. Normaalisti tämä ei vaadi toimenpiteitä. Mikäli näyttää siltä että kimalaisten ulos tuoma vanu tukkii suuaukot voit terävällä veitsellä tai saksilla leikata vanua pois. Älä vedä vanua kädellä pois.

Onko vaarana että kimalaiset löytävät jostain muualta ”parempia” kukkia ja lähtevät pois minun mansikkapellosta?

Kimalaiset etsivät pääasiallisesti 500 m säteellä siitepölyä, kun taas mehiläiset etsivät mettä 3-4 km säteellä. Koska kimalaiset eivät kommunikoi keskenään hyvin, eivät ne kerro muille kimalaisille jos muualta löytyy parempia kukkia. Pölytys alkaa pesän läheltä.

Kimalaiset pitävät sinisistä ja keltaisista kukista. Suosikki kukkia ovat mm. apila, erilaiset pajut ja voikukat.

Jos mansikkapellon ympärillä on paljon sellaisia kukkia, jotka houkuttelevat kimalaisia, kannattaa sijoittaa pesät pellossa siten, että pesän ympärillä on vain mansikankukkia.

Jos siirrän pesän toiseen peltoon, onko mitään vaaraa että kimalaiset lentävät takaisin vanhaan paikkaan?

Vaaraa takaisin lentämiseen ei ole, kun siirrät pesää vähintään 50 metrin matkan.  Jos siirrät pesän, niin on hyvä tehdä siirto illalla ja avata luukut vasta seuraavana aamuna. Tällöin kimalaisille jää aikaa rauhoittua siirron jälkeen.

Voiko tuontikimalaisista olla haittaa luonnonpölyttäjille ja ekosysteemille?

Ei, kimalaiset joita myymme ovat lajikkeeltaan Kontukimalaisia (Bombus Terrestris). Kontukimalainen elää suomen luonnossa luontaisesti. Kaikki kimalaiset joita myymme, ovat eläinlääkärin tarkistamia ja tautivapaita.

6-8 viikon käytön jälkeen pesän aktiivisuus heikkenee. Keväällä yhdyskunnan perustanut kuningatar alkaa ikääntyä ja alkaa tuottamaan uusia kuningattaria talvehtimista varten. Jos pesä pystyy tuottamaan uusia kuningattaria, on niiden talvehtiminen epävarmaa. Uudet kuningattaret eivät talvehdi synnyinpesässään.

Kun vanha kuningatar kuolee, menehtyy koko yhdyskunta hiljalleen tämän jälkeen. Kun pesä on kuollut voi sen hävittää polttamalla tai sekajätteen mukana.

Yhdestä kimalaispesästäni olen löytänyt paljon paksuja valkoisia toukkia, joilla on pienet ruskeat päät. Mitä toukkia nämä ovat ja ovatko ne haitallisia?

Toukat ovat todennäköisesti Pesäkoisan (Aphomia sociella) tai jonkun muun koisaperhosiin kuuluvan perhoslajin toukkia.

Ne ovat pesäloisia, jotka käyttävät ravinnokseen pesään kertynyttä orgaanista jätettä, kimalaisten ravintovarastoja ja jopa kimalaisten toukkia. Tämä loinen valitettavasti tappaa pesän, eikä sen estämiseksi ole mitään tehtävissä.

Nuoret ja vahvat kimalaispesät suojautuvat itse pesään tunkeutuvia loisia vastaan. Ongelma alkaa vasta kun pesä vanhenee ja kimalaiset alkavat tehdä kuolemaa. Jos ympäristössä on paljon pesäkoisia, voi se aiheuttaa ongelmia myös nuorille pesille. Tästä syystä on tärkeää siivota kuolleet pesät pois pelloista.

Uusi pesä on ollut ohjeiden mukaan avattuna mansikanpellossa kaksi päivää, mutta kimalaiset eivät ole tulleet ulos? Sisällä näyttää kuitenkin olevan kimalaisia ja ne pitävät paljon meteliä ja näyttävät olevan elinvoimaisia. Mikä avuksi?

Kimalaiset ovat aktiivisimmillaan aamulla ja keskellä päivää. Iltapäivisin ja iltaisin ne eivät lennä yhtä aktiivisesti.

Normaalilla aktiivisuustasolla yksi kimalainen lentää ulos ja yksi menee sisään minuutin aikana. Tämä on keskiarvo koko päivän ajalta. Jos pesän aktiivisuustaso on huomattavasti hitaampi, voi pesässä olla jokin häiriötilanne.

Jos pesän ympärillä on paljon muurahaisia tai ne kiipeävät pesään sisään, voi se pelästyttää kimalaiset niin etteivät ne tule ulos.

Ennen kuin kimalaiset lähtevät kasvattajalta, pesään laitetaan vähän siitepölyä niin että niillä on ravintoa matkan aikana. Joskus kimalaisia ruokitaan myös silloin kun ne odottavat Järvenkylä Oy:ssä asiakkaalle toimitusta. Normaalisti tämän ei pitäisi vaikuttaa pesän aktiivisuuteen. Joskus voi kuitenkin käydä niin että kimalaispesä saa liian paljon siitepölyä. Tällöin kimalaiset eivät lähde ulos etsimään siitepölyä ennen kuin vanha pesässä oleva siitepöly on syöty. Tällaisessa tapauksessa ei voi tehdä muuta kuin odottaa.

Jos pesä on hyvin tuulisella paikalla, saattaa pesään tulla liian kylmä. Silloin kimalaiset pysyttelevät sisällä ja yrittävät pitää pesän lämpimänä. Voit siirtää pesän suojaisempaan paikkaan.

Myös voimakkaat tuoksut, jotka joutuvat esimerkiksi kemikaaleista tai lannoitteista voivat vaikuttaa kimalaisten ulos tuloon. Tällaisessa tilanteessa pesä siirretään paikkaan, jossa tuoksu ei ole yhtä voimakas.

Hyvin kylmällä (esim.-10°C), kimalaispesän jälkikasvu, toukat ja munat saattavat tuhoutua. Tällöin jäljellä olevat aikuiset eivät ole enää kovin kiinnostuneita tulemaan ulos, kun ei ole toukkia joita ruokkia siitepölyllä.

Laitoin kimalaispesän pellolle kaksi päivää sitten, mutta kimalaiset eivät tule ulos. Kun avaan pesän kannen, voin nähdä vain muutaman kimalaisen liikkumassa ja pesä on hiljainen. Mitä voin tehdä?

Kimalaispesät käyvät läpi paljon testejä ennen kuin ne tulevat asiakkaille. Todennäköisyys laatuongelmille on hyvin pieni.

Jos pesä kuolee, syynä on yleensä virheet pesän kuljetuksen aikana. Jos pesä on ollut ylösalaisin, se vahingoittaa pesää vakavasti ja pahimmassa tapauksessa kimalaiset eivät selviä. 





Tarjoukset ja ajankohtaiset uutiset!
Tilaa jarvenkylan uutiskirje!
TILAA UUTISKIRJEEMME