X
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+


//OHJE// Pensasmustikan istutus ja hoito


Pensasmustikka avomaalla

Pensasmustikan istuttaminen

Pensasmustikan paras istutusaika on keväällä tai alkukesällä. Astiataimia voidaan istuttaa koko kasvukauden.

Pensasmustikan kasvupaikalla maan tulisi ehdottomasti olla hapanta (pH 4,5-5,5), kuohkeaa ja läpäisevää. Maata voidaan parantaa happamalla turvetuotteella, kookosrouheella ja karkealla hiekalla.

Pensasmustikka on parhaimmillaan aurinkoisella ja riittävän suojaisalla kasvupaikalla, ei kuitenkaan täysin aukealla tuulisella paikalla. Koska pensasmustikka on matalajuurinen, se ei siedä seisovaa vettä juuristossaan, eikä kuitenkaan viihdy kuivuudessakaan.

Taimet kannattaa istuttaa loivaan rinteeseen tai 10-20cm korkeaan kohopenkkiin, jotta liika vesi poistuu ja kasvualusta pysyy ilmavana. Salaojitus on suositeltavaa tehdä kasvualustan alle, etenkin tiiviillä hiesu- ja savimailla.

Kasvualustaa tulee muokata metrin levyiseltä alalta vähintään 30cm:n syvyydeltä. Monivuotisten rikkaruohojen juuret vievät mustikan voimia.

Pensasmustikka hyötyy kasvualustaan lisättävästä sienijuurivalmisteesta (mykorritsa)

Pölytyksen onnistumisen varmistamiseksi suositellaan istuttamaan ainakin kahta tai useampaa lajiketta. Lisäpölytykseen suositellaan ehdottomasti kimalaisia, hyvällä pölytyksellä satotulos voi kasvaa jopa 20%. Suositus pesien määräksi on 3-4 pesää hehtaarille.

Kastele taimet hyvin ja levitä taimen alustalle 5-7cm:n paksuinen kuorikatekerros vähentämään maan haihduntaa ja ehkäisemään uusien rikkaruohojen kasvua.

Taimimäärä lajikkeesta riippuen 2 250-5 000kpl/ha, sopiva taimiväli riippuu lajikkeesta, mutta voidaan käyttää esim. riviväli 275 cm ja taimiväli 90 cm.

Hallantorjunta kukinta-aikaan: yksinkertainen harso kun -2c ja kaksinkertainen kun yli -3c.

Pensasmustikan hoito ja lannoitus

Pensasmustikat alkavat tuottaa marjoja parin vuoden ikäisinä ja paras satokausi alkaa noin kuusivuotiaana.

Istutusvuonna taimia on kasteltava säännöllisesti vähintään viikoittain, samoin kuivina vuosina. Mustikka hyötyy tasaisesta kosteudesta, se parantaa marjojen kokoa ja laatua.

Pensasmustikan lannoitustarve avomaalla on vähäinen kolme ensimmäistä vuotta. Pensasmustikalle sopiva lannoite ei sisällä kalkkia ja sille voidaan käyttää esimerkiksi havu/rodo- tai perunalannoitetta.

Ensimmäinen vuosilannoitus annetaan keväällä kasvun alkaessa ja viimeinen ennen heinäkuun puoliväliä. Suositeltavampaa on antaa ravinteita pieninä kerta-annoksina, kuin paljon kerralla mutta harvoin.

Kastelun kautta annettava lannoitus on mustikalle tehokkain, koska tällöin voidaan hoitaa samalla maan pH hallinta. Tihkukastelu on suositeltavinta järjestää niin, että kasteluletku kulkee molemmin puolin taimiriviä, tällä varmistetaan tasainen kosteus.  

Johtoluvun tavoitearvot tihkukastelulla kasvu- ja satokaudella 1,2-1,7 mS/cm ja satokauden jälkeen n. 1,0mS/cm, tarkemmat lannoitusohjeet saat myyjiltämme. Esim. hollantilaisella Mivenalla on tuotteet mustikan lannoitukseen. Pensasmustikalla suositellaan, että typpi annetaan ammoniumsulfaattina tai ureana, kalium kaliumsulfaattina ja fosfori superfosfaattina.  Tarkemmat lannoitusohjeet ja lannoitteet saat taimimyyjältäsi.

Pensasmustikka hyötyy säännöllisestä hoitoleikkauksesta, jolla taimi pidetään riittävän harvana. Leikkaus suoritetaan taimen ollessa lepotilassa.  Tutustu lajikekohtaisiin hoito-ohjeisiin sekä Jarvenkyla tietopankista löytyvään pensasmustikan leikkausohjeeseen. 

Pensasmustikan marja poimitaan 2-3 päivää sen jälkeen kun marja on täysin sininen. Marja irrotetaan pyöräyttämällä vahakerrosta vaurioittamatta irti kannasta varovasti. Marjat tulee poimia kuivalla säällä. Poiminta on syytä suorittaa säännöllisesti 1-2 kertaa viikossa. Marjat säilyvät viileässä (+0-+2c) 7-14 vuorokautta.

Taimet kannattaa suojata verkolla tai aidalla, sillä peurat ja jänikset syövät hanakasti taimet! Satoaikaan taimet tulee suojata linnuilta verkoilla.

Kasvinsuojelu

Suomessa pensasmustikalla ei ole vielä havaittu pahoja tauti- tai tuholaisongelmia.  Lämpiminä vuosina mustikkaa saattaa vahingoittaa versosyöpä, joka on Fusicoccum putrefaciens- sienen aiheuttama versotauti.

Versosyöpä ilmenee toisen vuoden versoihin syntyvinä punaisina laikkuina, jotka suurenevat ja lopuksi kuihduttavat verson. Taudin leviämistä voidaan ehkäistä poistamalla sairastuneet versot ja hävittämällä ne polttamalla.

Tuhohyönteisistä lähinnä korvakärsäkkään on havaittu vahingoittavan pensasmustikkaa.


Pensasmustikan viljely ruukuissa

Pensasmustikkaa voidaan viljellä myös ruukuissa tunnelissa tai avomaalla. Hyvissä olosuhteissa ja mikäli kasvualusta on toteutettu oikein, mustikka antaa ruukussa satoa normaalisti 10-15 vuotta.

Kasvatusalustan on oltava ilmava. Sopiva seos on sekoitus karkeaa kookoskuitua 40%, vaaleaa turvetta 40% ja perliittiä 20%, jolloin kasvualustan pH asettuu 4,2-5,0.

Ruukkuviljelyn etuina ovat veden säästö ja vesitalouden hallinta sekä mahdollisuus kasvattaa pensasmustikkaa alueilla, jotka eivät maaperänsä puolesta muuten sille soveltuisi, sekä korkeammat satotasot hehtaaria kohti kuin maaperässä kasvatettuna.

Avomaalla ruukut kaadetaan talveksi, jotta niihin ei jäisi ylimääräistä kosteutta talveksi. Ruukut voidaan nostaa talveksi myös kellariin tai esim. vanhaan navettaan.


Pensasmustikan viljely tunnelissa


Tunnelissa voidaan kasvattaa lajikkeita, jotka eivät menesty Suomessa avomaalla ja se aikaistaa kukintaa ja satoa. Tunnelissa pensasmustikan kukinta noin kaksi viikkoa ennen kuin avomaalla ja sato kypsyy noin viikkoa aiemmin avomaahan verrattuna. Lisäksi tunneli vähentää hallavaurioiden riskiä selvästi.

Tunnelissa voidaan mustikkarivien välissä viljellä mansikkaa säkeissä, jos tila antaa myöden.