Vadelman pölytys avomaalla ja kasvihuoneissa

Miksi minun kannattaa käyttää kimalaisia vadelman pölytykseen?

Vadelman kukka on itsepölyttävä, mutta ristipölyttäminen kimalaisten tai mehiläisten avulla on erittäin hyödyllistä, marjakoon ja satomäärän kasvattamiseksi.
Vadelman kukka on monimutkainen ja kimalaisten täytyy käydä samassa kukassa usean päivän aikana täydellisen vadelman muodostamiseksi. Pölyttäjistä kimalaiset soveltuvat parhaiten vadelman pölyttämiseen.
Vadelman kukka tuottaa sekä mettä, että siitepölyä.

Kuinka monta pesää tarvitsen?

Kasvihuoneissa suositeltu pesämäärä on 1 pesä/500 neliömetrillä.

Milloin kimalaisten tulisi olla vadelmaviljelmällä?

Kimalaisista on eniten hyötyä, kun ne ovat käytössä heti ensimmäisten kukkien auettua. Pesiä myös lisätään kukinnan edetessä.

Onko mahdollista nähdä, kun vadelman kukassa on käynyt kimalainen?

Siitepölyn määrä kukan heteissä kertoo onko kimalainen käynyt kukassa. Jos kukan heteissä ei ole ollenkaan siitepölyä, niin kukassa on käynyt paljon kimalaisia ja pölytys on tapahtunut. Kun kimalainen liikkuu kukissa, siitepöly tarttuu sen karvoihin ja kulkeutuu kimalaisen mukaan.

Keväällä käytin kimalaisia vadelman taimien pölyttämiseen tunnelissa. Marjoihin on tullut puisia laikkuja, mitä ne ovat?

Laikut voivat johtua liian ahkerasta pölytyksestä. Liian suuri kimalaisten määrä vadelman vähäisessä kukintavaiheessa voi aiheuttaa tämän ongelman. Kun kimalainen yrittää saada kaiken siitepölyn irrotettua kukasta, se ottaa kukasta kiinni kaikilla jaloillaan sekä leuoillaan ja alkaa ravistella kukkaa (tätä kutsutaan sirinäpölytykseksi).
Tällainen kovakourainen käsittely voi vahingoittaa vadelman kukkaa, erityisesti jos se joutuu käsittelyn kohteeksi useita kertoja.

Omenan pölytys

Omena on ristipölyttyvä kasvi, se tarvitsee toisesta saman lajin kasviyksilöstä tai jopa eri lajikkeesta siitepölyä tuottaakseen hyvän sadon ja hyviä omenoita. Kimalaiset ovat ominaisuuksiensa ansiosta parhaita ristipölyttäjiä. Omenat kukkivat aikaisin keväällä, jolloin lämpötila on vielä viileämpi. Kimalaiset lentävät myös viileällä ilmalla paremmin kuin muut pölyttäjät. Kimalaisten käyttö omenoiden pölyttäjinä lisää omenoiden siemenmäärää, joka tarkoittaa parempaa laatua ja suurempaa satoa.

Kuinka monta pesää tarvitsen?

Suositus on 3-4 pesää/hehtaari, riippuen tietysti pesämallista.

Miten pesä kannattaa sijoittaa omenatarhassa?

• Pesä kannattaa sijoittaa tasaiselle alustalle, esimerkiksi lavan päälle. Luonnossa kimalaiset elävät maassa, eikä niiden pesää tarvitse sijoittaa korkealle. Laita kivi tai tiili kannen päälle, niin että tuuli ei nosta sitä pois.
• Jos alueella/ omenatarhassa on paljon muurahaisia, pesä kannattaa sijoittaa hieman maanpintaa korkeimmalle. Pesän alle voi tehdä esimerkiksi telineen jonka jalkojen ympärille laitetaan liima-ansat jotta muurahaiset eivät pääse kiipeämään kimalaispesään.
• Jos omenatarhassa liikkuu paljon supikoiria (Nyctereutes procyonoides) kannattaa pesät sijoittaa telineen päälle. Toinen vaihtoehto on laittaa aita tai häkki pesän ympärille.
• Muista että pesä vahingoittuu vakavasti, jos se joutuu ylösalaisin.
• Kun olet siirtänyt pesän paikasta toiseen, sinun tulee aina antaa kimalaisten rauhoittua puoli tuntia ennen kuin avaat lentoaukot.
• Laita pesät pölytyspuiden lähelle.
• Sijoita pesä niin, että se saa omenapuista varjoa. Jos pesä on suorassa auringonpaisteessa, voi pesään tulla liian kuuma ja kimalaiset eivät pysty toimimaan yhtä tehokkaasti kuin yleensä.


Mitä jos joudun tekemään ruiskutuksia?

Jos sinun on välttämätöntä ruiskuttaa samaan aikaan kun omenantarhassa on kimalaisia, sinun täytyy tarkistaa, onko ruiskutettavalla aineella haittavaikutuksia kimalaisille. Joissain tilanteissa riittää että kimalaiset suljetaan pesään ruiskutuksen ajaksi ja pari tuntia sen jälkeen. Joskus on tarpeellista siirtää pesä pois ruiskutettavalta alueelta siksi aikaa kun ruiskutus tehdään.

Omenatarhassamme on monta vuotta käytetty mehiläisiä pölyttäjinä, mutta pölytys ei ole koskaan ollut sataprosenttinen. Kimalaispölytys vaikuttaa kiinnostavalta, onko mahdollista käyttää molempia samanaikaisesti?

Totta kai, paras pölytystulos saadaan, jos molempia pölyttäjiä voidaan käyttää samanaikaisesti. Mehiläisiä on pesissä suurempi määrä, mutta kimalaiset liikkuvat matalammissa lämpötiloissa ja huonommissa sääoloissa kuin mehiläiset.
Joskus kimalaispesässä oleva sokerineste voi houkutella mehiläisiä kimalaisten pesään. Siksi kimalaisten ja mehiläisten pesiä ei tulisi sijoittaa vierekkäin.

Näkeekö omenankukasta, jos se on hyvin pölyttynyt?

On vaikea nähdä, onko omenankukassa käynyt kimalaisia.

Mustikan pölytys

Miksi minun kannattaa käyttää kimalaisia mustikan pölytykseen?

Kimalaiset ovat tehokkaita mustikan pölyttäjiä, tuloksena on suuremmat, tasaisesti kypsyneet marjat ja isompi sato.
Pensasmustikat ovat itsepölytteisiä, mutta ilman kimalaisten tuottamaa ristipölytystä suurin osa marjoista jää pieneksi, kypsyvät hitaasti, ja saattavat pudota pensaasta ennen kypsymistä ja iso osa marjoista jää myyntikelvottomaksi.
Mustikan kukka on kello-mainen ja kääntyy alaspäin. Kun kimalainen kerää siitepölyä, se pitää kukasta molemmilla jaloillaan sekä leuoillaan kiinni ja värisyttää. Kimalainen myös pitää kiinni kukasta suun avulla ja tekee niin että kukka alkaa tärisemään heidän siipilihaksiaan avulla (siivet pysyvät sisällä). Tätä kutsutaan sirinäpölytykseksi ja se on tehokkain tapa mustikan kukan pölytykseen.

Kuinka monta pesää tarvitsen?

Avomaalla on hyvä käyttää 3-4 pesää/hehtaari. Muovitunneleissa on hyvä käyttää 5-6 pesää/hehtaari pesämallista riippuen.
Eri mustikkalajien välillä on suuria eroja siinä, miten paljon kimalaisia tarvitaan pölytyksen onnistumiseksi. Tästä syystä mustikkamaiden optimaalista kimalaispesien määrää on kokeiltava käytännössä. Jokainen pölyttäjä lisää on kuitenkin tae paremmasta sadosta.
Milloin kimalaiset on hyvä tuoda mustikkaviljelmälle?
Silloin, kun 1-5% taimista kukkii.

Onko mahdollista nähdä, jos mustikankukassa on käynyt kimalainen?

Pari tuntia pölytykseen jälkeen on mahdollista nähdä pieni värimuutos kukan reunoissa.

Yhteensä:
    Kassalle
    (0)