X
+
+
+
+
+
+
+
+
+

Henkilökuntamme viettää joululomaa ja myymälämme on suljettu 23.12.24-6.1.25 välisen ajan.

Verkkokauppamme palvelee ympäri vuorokauden myös joulun aikana ja tilaukset postitetaan 7.1.25 alkaen.

X


//Ohje// Jatkuvasatoisten mansikoiden viljely

Jatkuvasatoiset mansikat

Seuraavassa oppaassa käymme läpi jatkuvasatoisten mansikoiden viljelyn perusteita ja ohjeita, jotka on hyväksi havaittu Järvenkylän myymälässä ja tilalla suoritetuissa istutuksissa.

Lisäksi suosittelemme tutustumaan tunneliviljelyyn tietopankissamme tästä linkistä.

Yleistä

Perinteisesti mansikoita on viljelty avomaalla ja lajikkeet jaoteltu aikaisiin, keskiaikaisiin sekä myöhäisiin lajikkeisiin. Jatkuvasatoiset lajikkeet tuottavat satoa pidempään, mutta aiemmin näiden maku ei ole ollut tyydyttävällä tasolla verrattuna perinteisiin lajikkeisiin. Jalostustyön avulla marjojen makua on parannettu huomattavasti, ja nykyisin Suomen olosuhteissakin tunneleissa ja kasvihuoneissa menestyviä sekä maukkaita marjoja tuottavia kasveja on saatu markkinoille. Avomaalla lajikkeet eivät menesty riittävän hyvin, koska Suomen kevät on liian viileä. Jatkuvasatoiset lajikkeet vaativat noin 2-3°C korkeammat lämpötilat kuin perinteiset lajikkeet eivätkä taimet ehdi kasvaa riittävästi alkukauden aikana, tällöin sato saadaan vasta elokuussa.

Jatkuvasatoiset lajikkeet tuottavat kukka-aiheita, kunhan säteilymäärä ja lämpötila ovat riittävät. Vihermassan ja marjojen tuotantoon vaaditaan riittävä säteilytaso. Satoa saa koko kauden ajan, mutta kaikkein kuumimmat hellejaksot voivat aiheuttaa tauon marjojen tuotannossa.

Riittävästä pölyttäjien määrästä on huolehdittava. Katso lisää Järvenkylän verkkokaupasta tai tietopankista.

Taimimateriaali

Koska jatkuvasatoisia lajikkeita viljellään tunneleissa ja taimet uusitaan vuosittain, on valittava mahdollisimman suurikokoiset taimet istutukseen. Mieluiten suuria tray-taimia, joissa on valmiina 4-7 kukkavanaa. Tämä varmistaa pitkän satokauden ilman tarpeettoman pitkää esikasvatusaikaa, sekä aikaisemman sadon. Esikasvatusta aikaisin keväällä kasvihuoneessa ennen tunneliin istutusta suositellaan mahdollisuuksien mukaan. Tällöin saadaan varmistettua kolmas sato, kun taimet ovat istutusvaiheessa riittävän suuria. Istutus 6-10 taimea / jm.

Kasvutapa ja sato

Edeltävänä vuonna kasvatetut taimet kehittävät kukka-aiheet valmiiksi seuraavaa kevättä varten, jolloin lämpötilan ja säteilyn (valon) määrän kasvaessa kasvit aktivoituvat kasvamaan sekä kehittämään kukintoja. Jatkuvasatoisten lajikkeiden kasvu ja sato on syklistä. Eli kasvi tuottaa kukkia ja satoa vuorotellen, ja osittain samanaikaisesti. 

Satoaika alkaa Suomessa toukokuun lopulla ja jatkuu lokakuun alkuun asti. Satopotentiaali on noin 900-1200 g / taimi. Tähän vaikuttaa käytössä oleva lajike sekä kasvuolosuhteet. Koska satoa saadaan pitkin kautta, vaaditaan tarkka lannoiteohjelma ja jatkuva kasvien hoito ja seuranta pitkin kautta. 

Kokonaissadosta 1/4 saadaan ensimmäisestä syklistä, 2/4 toisesta syklistä ja loput kolmannesta syklistä. Suomen olosuhteissa kolmas sato jää ilmojen kylmetessä loppuvaiheestaan kesken. Lämpötila tulisi olla jatkuvasatoisilla lajikkeilla yöllä yli +10 °C ja päivällä 23-27 °C. Tunneli- ja kasvihuoneviljelyssä käytettävät taimet uusitaan vuosittain ja korvataan seuraavan kauden alussa esikasvatetuilla taimilla. 

Lajikkeet

Alla on listattuna muutamia Suomessa viljeltyjä jatkuvasatoisia lajikkeita.

Favori on erinomaisen makuinen ja kevyen aromikas, hieman kävyn muotoinen marja. Kiiltäväpintainen ja kiinteä. Soveltuu hyvin suora- että vähittäismyyntiin. Nopeakasvuinen lajike ja saavuttaa satoiän nopeasti. Liiallinen typpi hidastaa kukka-aiheiden muodostumista, ja tämä johtaa taukoon ensimmäisen ja toisen kukinnan väliin. Ei pidä kosteasta kasvualustasta. Suojattava hallalta.

Muranon marjat ovat suippoja, kartiomaisia, kiinteitä ja miedon makuisia. Väritys oranssinpunainen, tasaisen värinen myös sisältä. Marjakoko säilyy hyvin koko satokauden ajan ja satoprofiili on tasainen hyvissä olosuhteissa. Lajike on hieman härmän herkkä. Soveltuu vain tunneliin ja kasvihuoneeseen

Järvenkylän verkkokaupan jatkuvasatoiset lajikkeet löydät tästä linkistä.

Jatkuvasatoisten lajikkeiden hoito

Koska tavoitteena on saada mahdollisimman suurta satoa pitkin kasvukautta, myös taimien hoito on otettava huomioon. Jotta kasvusto pysyy ilmavana, on vanhoja lehtiä leikattava uusien tieltä 2-3 viikon välein. Myös taimien rönsytuotanto vie kasvin voimia pois sadolta ja näin pienentää satoa. Rönsyt leikataan 2 viikon välein. 

Tunneleissa ja kasvihuoneissa on otolliset olosuhteet kasvitaudeille ja tuholaisille. Ilma on lämmintä ja kosteaa, eikä ilma liiku riittävästi itsestään. Kasvitautien ja tuholaisten torjuntaan on kiinnitettävä normaalia enemmän huomiota. Ruiskutuksia tehdään tiheämmin kuin avomaalla. Tarkempaa tietoa tunneliviljelyohjeessamme.

Kasvualusta

Jatkuvasatoisille mansikoille sopiva seos rajoitetuille kasvualustoille on karkea ja ilmava esimerkiksi turve-sammalseos. Suosittelemme Järvenkylän valmista seosta. Turve ja perliitti pitävät alustan ilmavana ja sammal pidättää vettä. Mansikalle sopii lievästi hapan kasvualusta, jonka pH on noin 5,5-6. Liian alhainen pH (hapan) vaikeuttaa mansikan hivenaineiden saantia. Samoin liian korkea pH (emäksinen) vaikuttaa hivenaineiden saantiin heikentävästi. Katso tästä kasvualustat Järvenkylän verkkokaupassa.

Lannoitus

Lannoitus järjestetään kastelun yhteydessä syöttämällä lannoiteliuos kastelujärjestelmään ja tihkuletkujen kautta taimien juurille. Ravinneaineiden suhde säädetään kasvuvaiheen mukaan. Automatiikalla saadaan säädettyä kasteluryhmille omat kastelu- ja lannoiteohjelmat, jolloin liiallinen lannoitus ja kastelu saadaan estettyä, eikä ravinteita huuhtoudu pois valumaveden mukana.

Lähtökohtana jatkuvasatoisilla lajikkeilla voidaan pitää karkeasti kasteluliuoksen EC-lukuna 0,9-1,2 mS / cm, kun esim sadevesi 0,20 mS / cm. Huolehdi ravinnetasoista koko kasvukauden ajan mittaamalla kastelu- ja valumaveden sekä kasvualustan EC-arvoja. Ravinnetasot riippuvat kasvatusajankohdasta, kasvuvaiheesta, lajikkeesta, kasvualustasta, ilmasto-olosuhteista sekä kastelusta. Mansikka suosii kohtalaisen matalaa lannoitustasoa. Eri lajikkeille parhaiten soveltuvista ravinnemääristä on tehty tutkimuksia, mutta yleisesti ottaen lajikekohtaisesti sopiva liuos on alkuun vain löydettävä kokeilemalla.

Tutkimuksissa on vertailtu EC-luvun vaikutusta satoon ja usein on havaittu pienemmän luvun johtavan suurempiin marjoihin, mutta lukumäärällisesti pienempään satoon. Suuremmalla EC-luvulla marjakoko pienenee, mutta lukumäärällisesti marjoja saadaan enemmän. Tähän vaikuttaa mansikan kyky ottaa enemmän vettä, kun kasteluliuoksen EC-luku on matalampi. Korkean EC-luvun kasteluliuoksen ionipitoisuus häiritsee kasvin vedenottoa. Kovalla auringonpaisteella kasvin veden kulutus on suurta, jolloin kasteluliuoksen EC-lukua pudotetaan, jotta kasvi kykenee ottamaan tarvitsemansa veden, mutta saa silti vaaditut ravinteet ilman kasvualustan EC-luvun nousua. 

Kasvualustan johtoluvun ollessa liian suuri, taimen vedenotto häiriintyy ja valumaveden mukana kulkeutuu suuri määrä ravinteita hävikkiin.

Lannoiteneuvojamme tavoitat numerosta: 050 502 0070

Järvenkylän lannoitevalikoiman löydät seuraavasta linkistä.


Mansikka ja ravinteet

Mansikka tarvitsee kaliumia (K), joka vaikuttaa mansikan vesitalouteen ja yhteyttämiseen. Kalium säätelee osmoottista potentiaalia ja ilmarakojen toimintaa, joka vastaavasti vaikuttaa siihen, kuinka kasvi kestää eri olosuhteita ja lämpötilavaihteluita. Noin 60-70 % kaliumista kertyy marjaan ja kalium kuljettaa sokereita marjaan. Kulutus on suurinta kukinnasta kypsymiseen asti.

Typpeä (N) kasvi käyttää mm. vegetatiiviseen kasvuun sekä marjojen tuotantoon. Mansikka ei ole liian vaativa typen suhteen, ja liiallinen typpilannoitus voi heikentää satoa. Suurin typen otto on juuri ennen kukintaa kasvuvaiheen aikana. Liika typpi altistaa kasvitaudeille ja heikentää satoa.

Fosfori (P) toimii kasvin aineenvaihdunnassa tärkeässä osassa. Fosforista puolet kulkeutuu marjoihin ja hieman lehtiin. Ennen kukintaa tarve suurin.

Kalsiumia (Ca) mansikka tarvitsee solun jakautumiseen sekä laajentumiseen ja säätelee mm. soluseinän läpäisevyyttä ja lujuutta. Kalsium vaikuttaa marjan kiinteyteen. 

Magnesium (Mg) vaikuttaa lehtien kasvuun sekä muihin kasvin toimintoihin, mm. marjojen väriin ja kiinteyteen. Magnesiumsulfaattia ja kalsiumnitraattia ei tule sekoittaa samaan lannoitenesteeseen, koska muodostavat kalsiumsulfiittia, joka ei liukene veteen kunnolla. Pitää annostella erikseen, jos annetaan kasteluveden mukana tihkuletkuilla. 

Boori vaikuttaa siitepölyn muodostumisessa ja tämän puute johtaa suoraan kukkien ja marjojen heikkoon kehitykseen.

Tekstin tai sen osan kopiominen ilman Jarvenkyla Oy:n lupaa kielletty. 







Tarjoukset ja ajankohtaiset uutiset!
Tilaa jarvenkylan uutiskirje!
TILAA UUTISKIRJEEMME